Project Achterkamp: Vuurvaste wanden in testruimtes


Achterkamp bedrijfsopleidingen beschikt over testruimten waar men binnenhuis branden en flachhover effecten simuleert. Daar moet je denken aan een ruimte waar de vuurhaard wordt gecreŽerd en een ruimte waar de brandweerlieden de ervaring hebben van hitte en de verstikkende rook.

De ruimte van de vuurhaard, het 'stookhok'

In deze ruimte wordt ongeveer 2m2 hout aangestoken, en wordt gedurende de test in stand gehouden. De wanden in deze ruimte zijn door Solmat voorzien van vuurvaste ceramische tegels (Wandoppervlak 20 m2). Deze tegels zijn voor Achterkamp bedrijfsopleidingen ontwikkeld.Door nauwe samenwerking en rekening houdend met de wensen van de klant is een vuurvaste-, en slijtvaste tegel ontwikkeld. Deze tegel is voorzien van een profiel zodat hij gestapeld kan worden, met een eenpunts bevestiging.In deze ruimte heerst een temperatuur van rond de 1000 graden Celsius. Deze temperatuur wordt in een tijdsbestek van een 90 minuten bereikt.

De testruimte voor de brandweerlieden

Deze ruimte is ook voorzien van vuurvaste en slijtvaste tegels. Hier is met name de slijtvastheid en de thermoschok belangrijk. De slijtvastheid is hier noodzakelijk omdat de brandweerlieden langs de wanden lopen met uitrusting en slangen en is de slijtvastheid een noodzaak.
In deze ruimte wordt ook met bluswater geoefend, en wordt er water tegen de wanden gespoten terwijl ze extreem heet zijn. De temperaturen op de wanden variŽren in de hoogte op de wand, en hebben een verschil van 200 graden per meter. Boven in de ruimte is de temperatuur 900 graden Celsius wanneer de test maximaal is.Ook de uitwerking van plaatsing en bevestiging is in dit project door Solmat ontwikkeld en uitgevoerd.